Denmark

Ultimile doua luni si jumatate din an mi le petrec in Danemarca, o tara micuta, simpla si cu mult bun gust. Asa cum este de asteptat de la o tara scandinava, este foarte curata, dar din pacate clima nu este foarte prietenosa, spre deosebire de oameni, care sunt foarte de treaba. Am vizitat mai multe locuri, dar despre Copenhaga voi face un articol separat.

Am fost in Helsingor, Hoje Taastrup si Roskilde. Ce am remarcat este linistea. In afara oraselor mari sau a centrului mai animat, peste tot este foarte liniste. Masini putine, care par sa nu se gabeasca nicaieri, oameni si mai putini (pot trece zeci de minute in care sa nu intalnesti pe nimeni sau cel mult 3-4 oameni). Nu auzi alarme, sirene, claxoane, tipete, muzica. Este foarte relaxant si odihnitor. Te poti plimba fara frica pe oriunde. Din loc in loc mai vezi un iepure salbatic sau o veverita, o cotofana sau un pescarus.

 

HELSINGOR

Aici am venit cu trenul, au fost vreo 40 de minute de mers si am avut ca scop principal vizitarea castelului Kronborg, in care a locuit Hamlet. Era o zi senina si, in ciuda vantului care batea cu 55km/h (un vant care efectiv ne lua pe sus), ne-am bucurat de peisaj. Castelul este cam gol inauntru, foarte putin decorat si majoritatea camerelor aproape goale. Cu toate astea, a fost un bun adapost impotriva vantului. Oraselul este destul de dragut, dar mic si cum era duminica dupa pranz, majoritatea locurilor erau inchise. De aici se poate ajunge foarte usor pe malul celalalt, in Helsingborg, Suedia.

 

HOJE TAASTRUP

Este mai mult o comuna decat un orasel, aflat la 15 minute de mesr cu trenul din Copenhaga si nici pe aici nu vezi foarte multi oameni pe strada. De obicei danezii obisnuiesc sa petreaca indoor foarte mult timp cu familia si prietenii. Asa ca aici n-am intalnit cafenele sau restaurante. Tot aici, la iesirea din oras, pe malul unui lac, se afla una din sculpturile de lemn ale lui Thomas Dambo, un giant al padurilor – Teddy Friendly.

Si cateva poze din toamna:

 

ROSKILDE

Un alt orasel vizitat es Roskilde, aflat la vreo 20 de minute cu trenul de Copenhaga. Este un oras dragut, destul de animat, pentru ca este si maricel. Are si el un centru vechi cu magazine deschise pana mai tarziu si locuri unde poti manca, o catedrala de la care trecand printr-un parculet destul de salbatic se ajunge in port si zonele de locuinte..

IMG_20171027_211053

Publicitate