Cluj – from brunette to nordic blonde
De vreo 6 ani aveam părul lung și de vreo 4 ani șaten – cu ceva șuvițe la un moment-dat, ombre pentru alte câteva luni, dar în mare parte șaten. M-am hotărât să fac o schimbare și mi-am pregătit părul pentru ea, adică nu am mai urcat pentru câteva luni cu vopseaua spre rădăcina, am tot aplicat măști pe toată lungimea (nu numai la vârfuri) și am evitat să folosesc căldura pentr a-l coafa – practic, cu cât părul este mai sănătos și nevopsit, cu atât va trece mai bine prin procesul de decolorare.
Am mai trecut prin blond și știu că cel mai greu de decolorat este părul vopsit, indiferent dacă a fost vopsit într-o nuanță mai închisă sau mai deschisă decât cea naturală, fiindcă firul se umple de pigment. Iar părul degradat… nu prea este o idee bună să îl decolorați.
Părul meu a trecut prin multe schimbări în ultimii 10 ani: brunet, roșcat, jumătate brunet și jumătate fucsia, blond și ras pe o parte, șaten cu șuvițe mai deschise, ombre/balayage. Așa că m-am obișnuit să îi acord atenție, să cumpăr produse profesionale potrivite tipului meu de par, să le alternez. Nu ai nevoie de o sută de măști și uleiuri, ci doar de cate unul bun, folosit după fiecare spălare; iar când se termină, poți încerca altceva, astfel încât părul să nu ajungă să se obișnuiască cu un singur produs și astfel să îi scadă eficientă. Îl usuc mai mult natural, cand mai e doar puțin umed folosesc uscătorul, iar placă nu mai am de vreo trei ani.
Cum am trecut de la brunet/șaten închis la blond deschis în doar câteva ore?
Cum am decolorat părul vopsit fără a-l degrada?
Cum am scăpat de reflexele galbene sau portocalii?
Nu recomand sub nicio formă să va decolorați acasă, deoarece este un proces foarte complicat. În primul rând, trebuie verificate textura și culoarea firului de păr, iar în funcție de ele se alege oxidantul și se stabilește durata de stat cu el. Un oxidant prea puternic sau o durata prea mare pot duce la arderea firului de par – iar rezultatul ar fi un păr uscat, care și-a pierdut elasiticitatea; vârfurile se rup și capătă aspectul acela expandat. În al doilea rând, este vorba de tehnică – se aplică întâi pe vârfuri, se lasă un timp să acționeze, iar abia apoi va fi pus pe rădăcina. Șuvițele trebuie acoperite cu folie, pentru că pudra să acționeze, dar trebuie verificate constant, pentru că se pot încălzi prea mult, caz în care părul se arde.
Eu am ales să merg la Raul Tișa, un hairstylist specializat pe nuanța de blond pe care mi-o doream – blond nordic, și am fost mai mult decât mulțumită de rezultat. Primul pas a fost să îl tundem la lungimea dorită; cam 2/3 din lungimea rămasă era nevopsit (un șaten închis natural), iar 1/3 (vârfurile) trecuseră printr-o vopsire sau două și erau ușor mai deschise la culoare. După tuns a fost aplicată pudra decolorantă – oxidant de 9% cu care am stat în jur de două ore. Rezultatul a fost un blond pui. Raul a verificat șuvițele de par și mi-a spus că arată foarte bine, chiar ar mai rezista ok la două decolorări. A aplicat a doua oară pudra, de dată această doar pe vârfuri, și am stat încă vreo ora și jumătate. Am fost spălată pe cap cu un șampon violet, iar apoi a fost aplicată vopseaua nuantatoare de la Goldwell, cu care am mai stat în jur de o ora. Tunsoarea a fost finisată, iar părul uscat cu peria. La sfârșit, dupa aproximativ 6 ore petrecute in salon, nuanța este una de blond bej, foarte deschis, uniform și un păr fresh, sănătos.
După decolorare, părul este puțîn mai aspru, așa că este foarte importantă hidratarea lui. Există câteva reguli care trebuie respectate: placa sau ondulatorul sunt excluse, după fiecare spălare se aplică o masca potrivită nevoilor firului de păr, zilnic se aplică ulei pe vârfuri.
Momentan am următoarele produse:
- șamponul Trio Verde cu ulei de cocos
- masca Fusion Intense Repair Mask (Wella), după fiecare spălare
- ulei, folosit pe părul umed, apoi zilnic pe vârfuri: True Soft Ulei de argan (Maria Nila) și Tratament Moroccanoil pentru toate tipurile de par
- spray termic, folosit înainte de uscare: System Professional Spray Hydrate, pe care îl mai alternez cu Heat Styling Protection (Moroccanoil)
- ocazional, cand vreau să stea mai drept, folosesc înainte de uscare crema de netezire de la Moroccanoil
- când am timp îmi fac o mască din ulei de cocos, ulei de ricin si un pic de masca de la Joico, cu care stau peste noapte (sau măcar 3-4 ore)
Am avut de la System Professional Repair Shampoo și Hydrate Mask, de care am fost foarte mulțumită și pe care le voi recumpara. Acestea se găsesc exclusiv în saloane și se vând în funcție de rezultatul testului firului de păr făcut pe site-ul lor, astfel încât pachetul complet este super personalizat pe nevoile fiecărui client.
P.S. Rochia este de la ClothEgo, iar pozele au fost făcute în Grădina Botanică din Cluj, un loc minunat.